Ruilen Tegen Huilen

Ja, ik wil erbij zijn!

Ruilen Tegen Huilen

“Ik kocht omdat ik eenzaam was, ik ruil omdat ik verbinding zoek”

Fotografie: Bartjan de Bruijn – Mooi Mens Fotografie

Ruilen Tegen Huilen
in de GAS!Fabriek

Zondag 5 maart 2023

Locatie: GAS!Fabriek Alkmaar
Tijd: 11:00 tot 16:00 uur

Liever alleen dan samen ongezien

Ben je wel eens op een feestje geweest waarbij je na een uur maar weer naar huis ging omdat je dacht, wat doe ik hier? Je was aangekomen in een menigte van nieuwe mensen, helemaal opgetut en klaar om er een gezellige avond van te maken. Je had net een goed gesprek met iemand en ineens was diegene alweer weg. Je had nog wel je mooiste Gucci pumps aangetrokken! Na de eerste ronde wijn en bitterballen ging je daarom maar weer naar huis. Of herken je die ongemakkelijke stiltes aan de lunchtafel waarbij de conversaties niet verder gaan dan: “hoe was je weekend?” Denk je na je eerste leuke afspraakje met een nieuwe vriend of vriendin: “ik hoor nooit meer iets, we hadden toch een klik?” En duik je eigenlijk niet veel liever de weekenden in een boek of een nieuw creatief project, dan dat je weer de menigte op zoekt? Reageren mensen verbaasd als je zegt dat je niet zo ‘outgoing’ bent, omdat ze dat niet van jou verwachten.

Toch kunnen zulke situaties een gevoel van leegte of onbegrip veroorzaken. Je wilt graag contact, maar in verschillende opzichten vind je het lastig of het geeft weinig voldoening. Waarschijnlijk ben je sowieso al graag en veel op jezelf en kom je daardoor minder makkelijk in contact met anderen. 

Leegte opvullen

Wat veel mensen doen om een leegte op te vullen, is bijvoorbeeld het kopen van kleding.  Hier word je vaak niet écht gelukkig van en je hebt het niet echt nodig, maar het is een snelle manier om geluksstofjes aan te maken. Wist je dat we gemiddeld 71% uit onze kledingkast niet dragen? Er vanbuiten goed uitzien kan een masker zijn waardoor de buitenwereld niet snel zal denken dat er iets mis is en  zo kun je je veilig voelen. De consumptiemaatschappij waar wij in leven wakkert dit verlangen naar mooie spullen natuurlijk nog meer aan en als je je rot voelt ben je hier nog gevoeliger voor. 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Zelf kom ik uit de modewereld, waar na verloop van tijd mijn interesse in duurzaamheid begon te ontwaken. Dat uitte zich in tweedehands kleding én kledingruil evenementen. Tijdens deze events die ik bijwoonde, werden mijn ogen geopend. Ik merkte dat veel mensen naar me toe kwamen met de behoefte om écht contact te maken. Doordat ik mezelf in het dagelijks leven steeds meer open en kwetsbaar ging opstellen, realiseerde ik me dat ik een ander soort connecties aan kon gaan. Anderen begonnen zich ook steeds meer te openen en deelden hun verhaal. Het personage uit het eerste verhaal dat was namelijk ikzelf. Door mijn verandering wist ik dat ik van eenzaamheid naar verbinding kon gaan en daarmee anderen kon inspireren. 

Ruilen Tegen Huilen

Voor mij begonnen de puzzelstukjes op zijn plek te vallen. Ik wilde anderen inspireren om zichzelf open te stellen én mijn liefde voor duurzame mode de wereld in brengen.  Zo ontstond het idee om mijn eigen kledingruil event op te zetten. Je kent vast het gezegde: ‘Van ruilen komt huilen.’ Ik geloof in ruilen tegen huilen. Of dat nu gaat over het ruilen van een ongedragen trui of het hebben van een verdiepend gesprek tijdens de dag zelf.  Ruilen is namelijk een manier om laagdrempelig contact te maken met de ander, omdat je letterlijk iets uitwisselt met elkaar. En die eenzame trui die op zolder ligt te verstoffen, geef je zo ook weer een nieuw leven. Daarbij gaat het dus ook nog eens in tegen de consumptiemaatschappij waarbij we zoeken naar geluk in materialisme en kopen om een leegte op te vullen. 

Daarnaast is ruilen een manier om gemakkelijk een nieuwe stijl te proberen en daarbij je identiteit te ontdekken. Daarbij geef ik je alvast stof tot nadenken vooraf aan het event:

“Wat zeggen al die lagen kleding over jou?”

Tot de 5e!

Liefs,
Hester

Preview 5 maart

Kickstart met De Mode Psycholoog

Anke Vermeer heeft haar eigen Instagram pagina waar ze anderen inspireert over Mode & Psychologie. Want hoe zijn die twee eigenlijk met elkaar verbonden? Hoe beïnvloeden trends ons consumptiegedrag? Wat doet Social Media met ons zelfbeeld? Hoe kunnen we door middel van kleding onze identiteit laten zien?
Anke gaat tijdens een kickstart het gesprek over deze twee elementen, mode & psychologie.

Check vooral ook hier de Q&A die ik eerder met haar deed!

Foto links: eigendom Anke Vermeer

Sharing circle met Liz

Lizzy was onder andere het gezicht van RataPlan en zette daarmee een streep door Fast Fashion. Door de vele reizen die ze heeft gemaakt, heeft ze veel levenservaring opgedaan. Al meer dan 15 jaar heeft ze yoga ervaring en inspireert ze door het geven van yoga lessen én met haar eigen Instagram pagina waar ze anderen vertelt over yoga & leren leven in flow.
Een stukje uit haar Instagram pagina:

“Wat wilde je deze week doen of voelen? In hoeverre zet je stapjes en in hoeverre niet? Durf je de tijd te nemen om te voelen wat er in je hoofd opkomt en door je lichaam heen stroomt?”

Liz maakt tijdens een Sharing circle ruimte om met elkaar te voelen, delen en helen.

Foto rechts: eigendom Lizzy

Zet de Toon met Marjan

Marjan is mijn lieve schoonoma en zij is als Rozenkruiser én met haar levenservaring voor mij en vele anderen een wijze inspiratiebron. Zij zet de toon door het delen van verbindende gedichten van Toon Hermans.

Foto links: Wikimedia Commons

Kledingruilen, Creators café & Live styling

Blaas samen nieuw leven in je garderobe! Ruil je nooit-gedragen jurk en ga het gesprek met je mede-ruiler aan. In het Creators café is ruimte om een nieuwe stijl in elkaar te ‘knippen en plakken’ en tijdens de Live styling worden er stylingtips gegeven door Hester, want hoe combineer je nou die ‘nieuwe’ items?

Programma

11:00 – 11:30 uur Inloop & voorbereiden van het kledingruilen

11:30 – 12:00 uur Kickstart met Hester en uitleg kledingruilen

12:00 – 12:30 uur Kickstart met De Mode Psycholoog

12:30 – 14:30 uur Kledingruilen, Creators café & Live styling

14:30 – 15:00 uur Zet de Toon met Marjan

15:00 – 16:00 uur Sharing circle met Liz & afsluiting

Zonder ‘lege’ handen naar huis: inclusief sprankelende goodiebag ★

Q&A

Q Hoeveel items om te ruilen mag ik meenemen naar het event?

A Je mag zoveel kleding, schoenen, tassen en accessoires meenemen die je niet meer draagt of past. Er zijn genoeg kledingrekken en andere ruimtes om alles uit te stallen. 😉

Q Hoe werkt het ruilen?

A Ruilen gaat op basis van een gunfactor. Gunfactor? Neem alleen items mee die je echt graag een nieuw leven gunt en waarvan je het niet erg zou vinden om er bij wijze van niets voor terug te ontvangen.
Uitgebreide uitleg over het ruilen vindt op de dag zelf plaats.

Q Zitten er eisen aan de items die ik meeneem?

A Het is belangrijk dat alle items schoon en netjes zijn voor een volgende ruiler. Denk aan niet te grote gaten, vlekken of losliggende naden. Mocht het enkel een kleine reparatie of stomerij nodig hebben, dan mag het zeker nog een ronde mee. 😉

Q Is het inclusief eten en drinken?

A Eten en drinken is niet bij de ticketprijs inbegrepen. Er zijn wel tegen betaling hele lekkere vegetarische hapjes en drankjes te bestellen bij de GAS!Fabriek.

Heb je nog een andere vraag? Check mijn contactgegevens hieronder!

Contact
hestersnijders@hotmail.com
06 57 80 63 31

Locatie
GAS!Fabriek
Helderseweg 28
1817 BA Alkmaar

Fotografie
Bartjan de Bruijn
Mooi Mens Fotografie

Ja, ik wil erbij zijn!

Ruilen Tegen Huilen