Q&A met De Mode Psycholoog

Quote

Hi lieve lezers! Vorige week mocht ik een online Q&A houden met Anke Vermeer, De Mode Psycholoog. Ik ontdekte haar via Insta en was meteen enthousiast! Zij combineert haar passie voor mode en psychologie met haar eigen Instagram pagina ‘De Mode Psycholoog.’ Ik bevroeg haar omdat ik super benieuwd was naar haar verhaal hierachter. Lees mijn bevindingen in mijn Q&A met De Mode Psycholoog!

Anke Vermeer

Vertel wie ben je & wat doe je?

Ik ben Anke Vermeer, 26 jaar en woon al iets meer dan 6 jaar in Amsterdam. Afgelopen januari heb ik mijn master ‘Economic & Consumer Psychology’ afgerond en sindsdien werk ik als Freelance Projectmanager, Trade Marketeer en focus ik me op De Mode Psycholoog. In november ga ik starten met de opleiding ‘Consumer Psychology for the Fashion Industry’ als aanvulling op mijn master, waar ik enorm naar uitkijk. Mode psychologie is voor mij lang een verborgen passie geweest die ik nu eindelijk tot leven kan brengen.

Afbeelding rechts: Anke Vermeer – De Mode Psycholoog

Hoe ben je op het idee gekomen om deze Instagram pagina te maken?

Ik heb mijn hele leven al een passie voor de mode-industrie. Mijn oma was coupeuse en samen met haar ontwierp ik kleding welke zij vervolgens ook daadwerkelijk tot leven bracht met haar naaimachine. Mijn moeder heeft dit talent van haar overgenomen en samen met haar maak ik af en toe nog steeds kleding.

Tijdens mijn studiekeuze heb ik heel erg getwijfeld tussen een modestudie en de studie Psychologie. Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd geweest in menselijk gedrag, zelfbeeld en identiteit. Voor het maken van deze studiekeuze kreeg ik hulp van een studiekeuze adviseur en werd mij verteld dat er geen link zat tussen mode en psychologie en dat een studie waarin deze werelden samenkomen niet bestond. Uiteindelijk heb ik hoopvol gekozen voor psychologie met het idee dat ik deze werelden zelf ooit zou samenbrengen. 

Tijdens mijn master heb ik me al proberen te focussen op de mode-industrie, door artikelen te schrijven over het effect van bepaalde Fashion campagnes op consumentengedrag. Ook heb ik mijn stagetijd doorgebracht in de Beauty branche.

Na mijn studie heb ik bewust gekozen om als freelancer aan de slag te gaan zodat ik mijn tijd zelf kon indelen en kon werken aan ‘De Mode Psycholoog.’ Tijdens een inspirerende koffie afspraak met een schrijfster heb ik enthousiast besloten om een artikel te schrijven en een Instagram pagina te beginnen om alvast interessante onderwerpen en bevindingen te delen.

Afbeeldingen: De Mode Psycholoog

Wat is jouw definitie van mode?

Voor mij is mode echt een vorm van zelfexpressie en een manier om mijn identiteit uit te dragen. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en laten zien wie ik ben. Voor mij gaat mode niet over het volgen van “trends” maar over het dragen van kleding & accessoires die jou als persoon versterken en goed laten voelen.

Quote
Deze quote is voor mij persoonlijk erg bijzonder, dit is namelijk een opmerking van mode psycholoog Carolyn Mair en gaf ze me mee toen ik haar sprak over het starten van De Mode Psycholoog.

Hoe zijn volgens jou mode & psychologie met elkaar verbonden?

Mode en Psychologie zijn naar mijns inziens heel erg met elkaar verbonden. Mode is verbonden aan onze identiteit en biedt een mogelijkheid om aan de buitenwereld te laten zien wie we zijn, hoe het met ons gaat of juist te verbergen hoe het met ons gaat. Ook kan mode een enorme impact hebben op onze emoties en stemming. Daarnaast ben ik van mening dat psychologie kan bijdragen aan het ethischer, duurzamer en socialer maken van de mode-industrie.

De Mode Psycholoog
Afbeelding: Een post van De Mode Psycholoog

Welke veranderingen zie of verwacht jij in de mode (wereld)?

Ik zou graag veranderingen in de mode-industrie willen zien die leiden tot meer diversiteit, betere behandeling van werknemers, minder milieuschade door slimmere productie en consumptie. Ook hoop ik op maatregelen die eventuele negatieve invloeden van de industrie op het welzijn aanpakken.

Na de Q&A met De Mode Psycholoog benieuwd geworden naar meer? Bekijk dan snel de Instagram pagina van De Mode Psycholoog!

Meer lezen over duurzaamheid, esthetiek & spiritualiteit? Kijk dan snel in het blog overzicht!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Esthetiek

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *